PRESTO SARA’ DOMANI

BACK TO THE ROOTS PLANNING THE FUTURE

[…] “A plant needs roots in order to grow. With man, it is the other way around: only when he grows does he have roots and feels at home in the world ” […]

Munich, Bavaria Germany. M. and M. are two engineers, a young couple, one French and one Italian, with a dream to live their time in a different place surrounded by nature and history. Life in Munich is beautiful, but they desire a new path, something more intimate and earth-connected. M. is from Montelupone, an ancient hilltop village officially recognized as one of the most beautiful burgs in Italy. His family lives there, and together they found a beautiful brick house on sale, nestled in the city walls. From the high level of the building, you can see a breathtaking view of the Adriatic coast, while on the other side, you can sink into the heart life of the village. Immediately, M. and M. fell in love and bought the property. The last earthquake left its sign, and the structural elements damaged needed a fixing intervention. The project came with this principal goal. For restoring walls, we’ll apply composite reinforced meshes and a particular plaster that saves the texture face-to-face of the bricks. Then we planned an entire reconstruction of floors and the principal roof with wood elements except for the mezzanine at the last level. Here we designed a perforated steel deck to optimize the light flow for the underlevel. The interior project orbits around a wood-finishing block that encloses the vertical connection of the building: a steel wood-covered stair and a small lifter. We wanted to design an interior capable of generating a balance between materials of tradition (brick, iron, and earth plaster) and contemporary style. The architectural composition includes two entrances, one at the street level for cars and the other for pedestrians, at the mid-level, facing the side of the city center. From here, you get into an open space with a living and a large kitchen area. Besides that, you find a guest bathroom and the first studio room. The upper level, organized into a master bedroom with an en-suite bathroom and a walk-in closet, hosts a laundry and a second studio space. The other room is a double bedroom with a private bathroom and a wood mezzanine. Towards a perforated steel staircase, you can reach the rooftop furnished with a functional kitchen space and a terrace facing the seaside. On the lower level, we designed a private gym with a spa, a playroom, a guest room, and a guest bathroom. Going down, you get to the ancient caves of the palace, committed to the storage of wines. The outcome is a mix of past and contemporary to create something unique.

DATE: 2023

LOCATION: MONTELUPONE (MC), IT

CLIENT: PRIVATE

Search
Generic filters
Filter by Year
"In progress"
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Filter by Type
Archi-Urban
Design
Interior